dijous, 2 de desembre del 2010

La lletera (Noemí Gonzalez)

Jan Vermeer de delf
La cuinera o la lletera, (1657 – 1660)
Oli sobre tela
45x41 cm
Rijksmuseum. Amsterdam



M’agrada aquesta obra, la trobo amb realisme i amb volum. Crec interessant la seva manera de donar llum, des de la finestra enfocant directament la part superior de la cuinera, és una llum blanca que dóna claredat a l’espai. Tot es centra en un primer pla. Això crea un cert ordre i crea una atmosfera serena i tranquil•la. En aquesta obra l’autor utilitza un tractament de clarobscur nomes en la part baixa i una perspectiva cromàtica.
Resulta curiós que Vermeer utilitzes contrastos bruscos de colors, de freds a càlids i diferents gammes però això no li treu serenitat a l’obra.
El tema és una dona preparant llet en una cuina possiblement per la família o era del servei de alguna casa.
Et pots imaginar a la dona cuinant i casi és impossible no pensar en que estava en silenci, concentrada en el que feia o submergida en pensaments. També pots suposar que era al mati per la llum que entra i el que ella prepara.
El entorn humil es capta amb el escàs mobiliari de la cambra, en la paret es veu que abans hi havia un quadre que han tret. La finestra esta una mica trencada i entra mes llum, i la paret també ho esta sobre tot de la part de abaix.

Hem sorpren la manera en que una escena tant quotidiana tant ara com en aquella època, en un ambient humil en el que els personatges són una cuinera i els seus estris de cuina, pot donar un gran treball i desprès transformar-se en una gran obra de art.

2 comentaris: